Englanninkielinen, kahdeksanosainen etäopetuksen ja digipedagogiikan koulutusopas tukee opettajien ja muun opetushenkilöstön jatkuvaa ammatillista kehitystä. Opas on mukautettavissa käytettäväksi kaikkialla maailmassa. Se soveltuu erityisen hyvin tukemaan pedagogisesti laadukasta etä- ja digiopetusta vähäisten resurssien olosuhteissa.

Pandemia herätti etäopetuksen mahdollisuuksiin – ja välttämättömyyteen

Koulutusoppaan ovat kehittäneet Kirkon Ulkomaanavun (KUA) ja Opettajat ilman rajoja -verkoston (OIR) koulutusasiantuntijat. Koulutusmateriaalien kehittäminen aloitettiin jo vuonna 2020 vastauksena COVID-19 pandemian aiheuttamiin koulusulkuihin, jolloin opettajien ja oppijoiden oli nopeasti sopeuduttava erilaisiin etäopetusmuotoihin.

Vaikka pandemia on ohi, laadukkaan etäopetuksen tarve on edelleen olemassa. Oppimisen jatkuvuuden varmistaminen kaikille oppijoille on ratkaisevan tärkeää kaikissa tilanteissa, myös ja erityisesti kriisitilanteissa. Education Cannot Wait’n mukaan 224 miljoonaa lasta eli kriisien keskellä vuonna 2022.

A woman wearing headphones sits at a desk with a microphone in front of her.

”Vaikka mikään ei korvaa kasvokkain kohtaamisen merkitystä lähiopetuksessa, etäopetus tarjoaa tietyissä tilanteissa ja erityisesti kriisien aikaan äärimmäisen tärkeän – ja joskus myös ainoan – mahdollisuuden oppimisen jatkumiselle. Etäopetus ja sen myötä tutun koulurutiinin jatkuminen edes osittain tukee myös parhaimillaan oppilaan mielen hyvinvointia ja jaksamista” pohtii Sara Isotalo, Kirkon Ulkomaanavun koulutuksen ja tutkimuksen asiantuntija ja tiiminvetäjä.

Monipuolinen koulutusopas mukautuu eri tarpeisiin

”Koulutusasiantuntijamme ovat koonneet oppaaseen elementtejä, jotka tukevat etäopetuksen laadukasta toteutusta. Mukana on digipedagogiikan, toiminnallisuuden, eriyttämisen ja huoltajayhteistyön näkökulmia ja käytännön vinkkejä sekä tukea hyvinvoinnista huolehtimiseen” Isotalo esittelee koulutusopasta.

Koulutusopas koostuu kahdeksasta (8) koulutusmoduulista, joita voidaan käyttää joustavasti:

  1. Etäopetus,
  2. Etäopetuksen muodot,
  3. Digi- ja etäopetuksen pedagogiikka,
  4. Psykososiaalinen ja emotionaalinen hyvinvointi,
  5. Oppijakeskeiset menetelmät etäopetuksessa,
  6. Kodin tuki – vanhempien ja huoltajien rooli ja yhteistyö,
  7. Inklusiivinen opetus, ja
  8. Arviointi.

Koulutuksen vetäjä tai fasilitaattori voi valita materiaalista yksittäisiä moduuleja tai sessioita, ja mukauttaa koulutussisältöä kontekstin ja kohderyhmän tarpeiden mukaan.

Toivomme, että koet materiaalin hyödylliseksi!

Opas ja muut materiaalit löytyvät Julkaisut -sivulta.