Työni opetusministeriössä Kambodzassa alkoi niin sanotulla medias res – periaatteella. Minua ei juurikaan perehdytetty, kai he kuvittelivat minulla olevan kaikki tarpeellinen tieto ja osaaminen, jota tarvitaan ymmärtämään Kambodzan koulujärjestelmää ja sen erikoisuuksia. Niitä erikoisuuksia täällä riittääkin. Näin varmaan moni ulkomaalainen ajattelee meidän omasta ja niin selkeästä koulujärjestelmästä.
Kolmen viikon kokemuksella näyttää asioiden valmistelun, päätöksenteon ja toimeenpanon olevan ei-niin-läpinäkyvää. Paljon on pinnan alla piilossa ja harvojen tiedossa ellei ihan oletustasolla.
Varsinainen tarkennettu tehtäväni on muotoilla ja mallintaa “lukion” (luokat 10. -12.) opinto-ohjaus ja auttaa sekä tukea järjestelmän toimeenpanossa. Malli seuraa joiltain osin jo olemassa olevaa “peruskoulun” (luokat 1.-9.) opoilua, joka on savolaisen projektin tapaan aloittamista vailla valmis. Puuttuu vain uranvalinnan opettajat ja tarvittava osaaminen. Opettajilta puuttuu lähes kokonaan muun muassa työelämän- ja markkinoiden tuntemus paikallis-, maakunta ja valtakunnan tasolta.
Oppilaanohjauksen toimeenpano peruskoulun tasolla perustuu täällä samanlaiseen ajatteluun kuin Suomessa 60-luvulla. Siinä ajattelussa opettajat toimivat ammatinvalinnanopettajina oman toimensa ohella. He olivat meillä nimensä mukaan AVO-opettajia, siis informoivat luokissa ammateista, palkoista, työmahdollisuuksista ja jatko-opinnoista. Olenkin nyt saanut täällä laajennettua opinto-ohjaajan työnkuvaa suomalaiseen malliin, oppilaan kokonaisvaltaisen ohjauksen suuntaan.
Mallin ensimmäinen versio lahti perjantaina ministeriöön lausunnolle, josta se palaa aikanaan tarkennettuna ja kehittyneempänä, maan olot huomioivana versiona takaisin. Kävin lobbaamassa asiaa ministerin kakkosmiehen, valtiosihteeri H.E. (His Exellency) Mr. Im Kochin luona. Kaksituntisen keskustelun aikana hän ymmärsi opo- käsityksen laajentamisen tärkeyden.
Jaamme nyt VOD:ssa odottamaan opetusministerin lausuntoa, jonka jälkeen alkaa pilottikoulujen toiminta(3-5 koulua) ja opettajien opo-koulutus. Siitä sitten ensi kerralla.