Heleänvihreisiin koulupukuihin sonnustautuneet alakoululaiset hymyilevät ja vilkuttavat aamulenkkeilijälle, kun työmatkaruuhka on vasta alkamassa. Auringon valon murtaessa värit alkuillanpehmeiksi pikku koululaisten kotiin palaavat joukot värittävät jälleen Asmaran katuja. Mistä oikein on kyse? Kestääkö eritrealainen koulupäivä kukonlaulusta päivällisaikaan?
Eritreassa alakouluun kuuluvat luokat ensimmäisestä viidenteen. Koulu aloitetaan yleensä kuusivuotiaana. Alakoululaisen kouluviikko koostuu kolmestakymmenestä oppitunnista, jotka kestävät koulusta riippuen 30–60 minuuttia. Koska innokkaita oppilaita on niin paljon, koulussa opiskellaan vuoroissa, kuten Suomessa ennen vanhaan. Koululaiset eivät siis vietä koulussa koko päivää. Samat opettajat kuitenkin opettavat sekä aamu- että iltapäiväryhmiä.
Pääsimme tällä viikolla vierailemaan asmaralaisissa alakouluissa. Pääkaupungin kouluissa on ahdasta, mutta opiskelu tapahtuu pääasiassa sisätiloissa. Syrjäisemmillä alueilla on myös kouluja, joissa luokkahuoneen virkaa ajaa kepeistä ja pressuista rakennettu aurinkosuoja tai suuren puun varjo.
Medeberin alakoulu on yksi kaupungin vanhimmista. 1930-luvulla perustetussa koulussa on reilut 1100 oppilasta ja 24 opettajaa. Lisäksi koulussa on kaksi kehitysvammaisten lasten luokkaa, joilla opiskelee yhteensä 52 oppilasta. He opiskelevat koulussa 11 vuotta. Pääsimme vierailemaan toisen erityisluokan matematiikantunnilla, jossa kirjoitettiin täyttä häkää numeroita. Lapset ottivat meidät vastaan iloisesti tervehtien, ja jatkoivat tarmokkaasti työskentelyään.
Ensimmäisen luokan englannintunnilla oli meneillään harjoitus, jossa yksi oppilaista sai tulla luokan eteen ja valita jonkin esille asetetuista esineistä. Pieni saparopäinen tyttö tarttui päättäväisesti isoon valkoiseen mukiin ja nosti sen luokkatovereidensa nähtäväksi. ”Cup!” tyttö opasti, ja muut toistivat suureen ääneen perässä. Kun sana oli vuorohuudettu kymmenisen kertaa, opettaja neuvoi tyttöä jatkamaan seuraavaan vaiheeseen. ”What is this?” tyttö kysyi, ja luokka vastasi täysin palkein: ”This is a cup!”
Alakoulu opiskellaan omalla äidinkielellä – yhdellä Eritrean yhdeksästä kielestä. Englannin opiskelu aloitetaan kuitenkin heti ensimmäisellä luokalla, ja alakoulun jälkeen virallinen opetuskieli on englanti.
Medeberistä jatkoimme kivenheiton päähän Erafailen kouluun, joka on oppilasmäärältään suurin Eritrean alakouluista. Koulussa on yhteensä 2180 oppilasta ja 42 opettajaa, ja ryhmäkoko on rajoitettu neljäänkymmeneen. Tämä on poikkeuksellista maassa, jossa alakoululaisia on usein jopa kuutisenkymmentä yhdessä luokassa. Erafailen valtava koulurakennus on rahoitettu kiinalaisvaroin, ja koulu on aloittanut toimintansa vasta runsas vuosi sitten.
Opetuksen sisällöt ja tahdin määrittelevät käytännössä opetusministeriön tarjoamat oppikirjat, jotka ovat kaikille maan kouluille yhteiset. Alakoulussakin opettajat opettavat vain tiettyjä aineita, joten käytännössä he pitävät viikon aikana samat oppitunnit useille ryhmille. Tulevan viikon tuntisuunnitelmat on esitettävä etukäteen koulun pedagogiselle johtajalle oppitunteja edeltävän viikon perjantaina. Koulutuksen sisällön yhtenäisyyttä kaikille pidetään hyvin tärkeänä.
Kiertäessämme luokkahuoneesta toiseen kyselimme oppilailta heidän haaveammattejaan. Yhdessä luokassa miltei kaikki halusivat tulla poliiseiksi. Rehtori kertoi, että jokin aika sitten koulussa oli vieraillut poliisi kertomassa ammatistaan. Toisessa luokassa yleisin haaveammatti oli lääkäri. Lisäksi tapasimme mm. insinöörin, sähköasentajan, lentäjän ja maanviljelijän työstä haaveilevia koululaisia. Ja halusipa aika moni tulla isona opettajaksikin. Oppilaat olivat innoissaan opiskelusta ja tiesivät, että kouluttautuminen kannattaa.