Keskiviikkoisin Kirkon Ulkomaanavun toimiston luo kurvaa auto, joka myy luonnonmukaisesti tuotettuja elintarvikkeita. Tällä kertaa tarjolla on esimerkiksi bataatteja, mandariineja, sieniä ja hunajaa pulloissa. Näissä ei ole myrkyllisiä torjunta-aineita – minua valistetaan – kun ihmettelen intoa ostaa auton takakontista ruokaa.
Yangonin kaupunkialueella on kymmenittäin toreja, jotka pursuavat kasviksia, hedelmiä ja kalaa, sekä jonkin verran lihaakin. Kauppakeskuksista löytyy ilmastoituja ruokakauppoja, joissa on jo aika hyvä valikoima elintarvikkeita.
”Opettajat ilman rajoja -verkosto on tukenut Kirkon Ulkomaanavun opo-hanketta neljässä buddhalaisluostareiden ylläpitämässä koulussa Yangonin alueella.”
Myanmar on onnistunut viimeisen 15 vuoden aikana huomattavasti köyhyyden ja nälän vähentämisessä. Elinajanodote on vastaavasti noussut: nyt syntyvällä vauvalla on odotettavissaan 66,5 vuotta edessään.
Silti löytyy paljon perheitä, joille jokapäiväinen ateria ei ole itsestäänselvyys. Luostareiden ylläpitämissä kouluissa lasten nälkä tunnetaan hyvin.
Kouluateria tarvittaessa maksutta
Opettajat ilman rajoja -verkosto on tukenut Kirkon Ulkomaanavun opo-hanketta neljässä buddhalaisluostareiden ylläpitämässä koulussa Yangonin alueella.
Luostareiden ylläpitämiä kouluja on Myanmarissa noin 1 600 ja niissä opiskelee 300 000 oppilasta. Kouluissa on käytössä sama opetussuunnitelma kuin valtion kouluissa. Ne kuuluvat uskontoministeriön alaisuuteen, toisin kuin valtion oppilaitokset, jotka toimivat opetusministeriön alaisuudessa.
Luostareiden koulut joutuvat rahoittamaan toimintansa pääosin lahjoitusvaroin.
Erityisesti vähävaraisten perheiden lapset hakeutuvat luostareiden kouluihin, sillä niissä koulunkäynnistä ei synny kustannuksia. Mikäli perhe on varaton tai lapsella ei käytännössä ole huoltajaa, tarjoaa luostari oppilaalle kouluaterian ja koulupuvun.
Vieraillessamme Dhammadipan koulussa meidät kutsutaan syömään koulun ruokalaan. Luostarin yhteydessä toimii koulun lisäksi myös nuorten buddhalaismunkkien sisäoppilaitos. Päivittäin viisi munkkia kiertää lähitienoita keräämässä opiskelijoille ja opettajille lahjoituksena annettua ruokaa.
Meille tarjotaan erilaisia kasvisruokia, vähän lihaa ja kuivattua kalaakin – kaikki siististi eri kipoissa. Ilahdun suuresti saadessani pitkästä aikaa perunaa lautaselleni.
Koronavirus uhkaa nyt toimeentuloa
Vaikka koronavirus ei tätä kirjoittaessani vielä olekaan levinnyt Myanmarissa, ovat tuhannet ompelijat jääneet jo ilman töitä materiaalitoimitusten vaikeuduttua Kiinasta. Viranomaiset kehottavat ihmisiä olemaan hamstraamatta ruokaa.
”Vaarana on, että elintarvikkeiden hinnat nousevat köyhien ihmisten ulottumattomiin.”
Vaarana on, että elintarvikkeiden hinnat nousevat köyhien ihmisten ulottumattomiin.
Myanmarin opo-hankkeessa tehty kartoitus kertoo, että yksi yleinen syy koulun keskeyttämiseen lapsilla on perheen vaikeudet taloudellisessa toimeentulossa. Jotta perheen suut saadaan ruokittua, myös lapsi saatetaan laittaa tienaamaan.
Vain noin puolet 14–15-vuotiaista lapsista käy koulua. Kaupungeissa tilanne on parempi: 59 prosenttia 14–15-vuotiaista on koulussa.
Opinto-ohjaajat auttavat oppilaita ja heidän vanhempiaan ymmärtämään, että koulutettuina lapsilla on paljon paremmat mahdollisuudet hyvää toimeentuloon kuin ilman koulutusta.