Kieli-ihmiset ovat pakolaisten auttamisessa erityisasemassa. Maahantulon ensivaiheessa (jolla on tapana kestää aivan liian kauan), olisi erityisen tärkeää saada kosketus paikalliseen kieleen ja kulttuuriin. Tämä ensivaihe kun on eräänlainen herkkyyskausi, jossa saatu kielialtistus vaikuttaa olennaisesti yhteiskuntaan integroitumiseen.
Projekti Suomen kieli sanoo tervetuloa sai alkunsa Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksella. Maahanmuuttajataustaisten suomen opetukseen erikoistuvat opettajaopiskelijat alkoivat ohjaajansa Maria Ahlholmin johdolla toteuttamaan avaimet käteen -tyyppistä opetusmenetelmää vapaaehtoisille kielenopettajille vastaanottokeskuksiin ja ylipäätään tilanteisiin, jossa koulutettua kielenopettajaa ei ole välttämättä saatavilla.
Turvapaikanhakijat joutuvat odottamaan kuukausia pääsyä varsinaisiin kielikoulutuksiin. Aika, jonka voisi käyttää kielitaidon oppimiseen ja kotoutumiseen, kuluukin usein peukaloiden pyörittelyyn.
Jos kieliopetukseen ja muuhun toimintaan ei olekaan mitään juridista estettä, ei resursseja opetukseen ole. Ei siis ole ihme, että myös Suomen yliopistoissa herättiin kehittämään vapaaehtoispohjalta keinoja opetuksen järjestämiseksi maahantulijoille.
Avustusjärjestöjen ja vapaaehtoistoimijoiden lisäksi myös Helsingin yliopisto huomasi, että Euroopassa on humanitaarinen kriisi. Akateemiset tolkun ihmiset tekivät ainoan humaanin ja järjellisen johtopäätöksen: jotain tarttis tehdä.
Lue myös Helsingin yliopiston julkaisema uutinen Nettisivut opettavat suomen kielen alkeita!